Miljøarbeid i barnehagen vår

Vi har tidligere startet et miljøarbeid i barnehagen vår sammen med studenter fra høgskulen. Barna har vært med på kildesortering og vi rydder etter oss når vi er på tur. Dette ønsker vi å bli enda flinkere til. De eldste har vært med på plastrydding i strandsona, de har gravd ned ulike materialer og matvarer sammen med studentene og vi har sett hva som forsvinner i naturen, og hva som blir igjen. Det er lettere for barna å lære når de ser det i praksis.

Vi har nå gått over til biopapir som vi vasker bleiebarna med og vi vil bare bruke våtservietter på tur. Dette er et dyrere alternativ, men foreldrene skal ikke belastes for det. 

Barnehagen har nå gått til innkjøp av et EcoEgg (LaundryEgg). Dette egget blir brukt når vi vasker håndduker, vester osv. Dette er et tiltak vi gjør for å slippe å bruke vaskemidler som inneholder giftige kjemikalier. 

Vi har også bestemt oss for at vi skal bruke bioposer til alt søppel, plastposer er fyfy!

Det handler også om de små tiltakene, som til sammen utgjør mye. Hvor mye toalettpapir bruker vi når vi er på toalettet? Lære barna å trykke på den lille knappen når de har tisset og den store knappen når de har gjort større ting. Det handler om energibruk. 

Vi tørker hendene med håndtørker, da sparer vi veldig mye papir. Når det er sagt så bruker jo denne strøm, så vi er usikker på hva som er mest lønnsomt for miljøet, dette skal vi undersøke. 

I det nye bygget og på loftet i det gamle bygget har vi lys som går av og på med bevegelse. Dette er også et bevisst tiltak, da slår lyset seg av hvis vi glemmer det når vi går ut. Når det er sagt er vi jo veldig lite inne i selve barnehagebygget, dermed sparer vi mye strøm i forhold til det vi gjorde før da vi var mer inne. 

Vi prøver å handle solide uteleker til barna, da det er mer miljøvennlig enn billige leker. De varer rett og slett lengre. Vi kjøper ikke leker som inneholder miljøgifter. Nå da vi er ute det meste av tiden bruker vi også mye mindre penger på leker. Det budsjettet var mye større de årene da vi var mer inne. Vi har endel leker på utearealet, men vi er masse på tur og barna bruker stort sett det de finner i naturen. Det er bra både for kreativiteten, miljøet og økonomien.

Vi kjøper lite formingsmateriell, vi prøver for det meste å bruke det vi finner ute, og kanskje tilføre noe. 

Dere foreldre bruker allerede kiwiposer til skittentøy, og det vil vi svært gjerne at dere fortsetter med!

Vi har oppfordret dere til å ha små og lette matbokser, evt. pakke skivene inn i aluminiumsfolie. Vi har diskutert dette, og vi er enige om at aluminiumsfolie og små plastposer selvsagt ikke er ideelt. Da er det nok mer miljøvennlig med matbokser som brukes om igjen, men husk å tenke vekt, barna skal bære sekkene selv...

Vi har bestilt noen aktivitetshefter på LOOP som omhandler miljøarbeid i praksis. Vi vil ha fokus på miljøarbeid hele året, det er ikke et prosjekt som blir ferdig. Vi må hele tiden evaluere arbeidet og hjelpe hverandre til å bli flinke miljøagenter, både barn og voksne.

Rett før jul samlet vi inn plastkorkene på smoothiene som barna har med seg til barnehagen. Av disse korkene lagde vi en lang larve som vi hang opp i taket over spisebordene ute. Kjempekul! Dette gjorde vi for å la barna få en begynnende forståelse for hvordan man kan jobbe med gjenbruk av plast. 

I tillegg skal vi starte å bruke noe som heter "Bokashi". Det er en kjøkkenkompost som lettvint og raskt omdanner matavfall til næringsrik jord med hjelp av to lufttette bøtter og bokashistrø med naturlige mikroorganismer. Dere kan lese mer om dette her: www.bokashinorge.no

Vi planlegger også en tur til Fjellvar med de eldste barna slik at de kan se hvordan ulike materialer blir sortert. Dette har barnehagen gjort en gang før, og det virket som barna ble engasjert og lærte mye av dette besøket. 

Hvis dere foreldre har flere forslag tar vi imot med takk.