Miljøarbeid i barnehagen vår

Vi har sammen med studenter fra høskolen startet et miljøarbeid i barnehagen vår. Barna er med på kildesortering, vi rydder etter oss når vi er på tur, og vi prøver å hjelpe Ugla (Maskoten vår) Men ønsker vi å bli enda bedre: De eldste har vært med på plastrydding i strandsona, de har gravd ned ulike materialer og matvarer sammen med studentene og vi skal se hva som forsvinner i naturen og hva som blir igjen.... Det er lettere for barn å lære når de ser det i praksis.

Vi har i den forbindelse vært en tur på Fjellvar og fått omvisning. Der fikk barna se hvor de forskjellig tingene ble kastet. Papir, metall, plast osv.

Her sortere barna søppel de har samlet sammen med studentene. Glenn viser oss hvor søppelet skal kastes.

Vi har nå gått over til biopapir som vi vasker bleiebarna med, vi vil bare bruke våtservietter på tur. Dette er et dyrere alternativ, men foreldrene skal ikke belastes for det.

Vi har også bestemt oss for at vi skal bruke bioposer til alt søppel, plastposer er fyfy!

Det handler også om de små tiltakene, som til sammen utgjør mye. Hvor mye toalettpapir bruker vi når vi er på toalettet? Lære barna å trykke på den lille knappen når de har tisset og den store knappen når de har gjort større ting. Det handler om energibruk.

Vi tørker hendene med håndtørker, da sparer vi veldig mye papir. Når det er sagt så bruker jo denne strøm, så vi er usikker på hva som er mest lønnsomt for miljøet, dette skal vi undersøke.

I det nye bygget og på loftet i det gamle bygget har vi lys som går av og på med bevegelse. Dette er også et bevisst tiltak, da slår lyset seg av hvis vi glemmer det når vi går ut. Når det er sagt er vi jo veldig lite inne i selve barnehagebygget, dermed sparer vi mye strøm i forhold til det vi gjorde før da vi var mer inne.

Vi prøver å handle solide uteleker til barna, da det er mer miljøvennlig enn billige leker. De varer rett og slett lengre. Vi kjøper ikke leker som inneholder miljøgifter. Nå da vi er ute det meste av tiden bruker vi også mye mindre penger på leker. Det budsjettet var mye større de årene da vi var mer inne. Vi har endel leker på utearealet, men vi er masse på tur og barna bruker stort sett det de finner i naturen. Det er bra både for kreativiteten, miljøet og økonomien.

Vi kjøper lite formingsmateriell, vi prøver for det meste å bruke det vi finner ute, og kanskje tilføre noe.

Dere foreldre bruker allerede kiwiposer til skittentøy, og det vil vi svært gjerne at dere fortsetter med!

Vi har oppfordret dere til å ha små og lette matbokser, evt. pakke skivene inn i aluminiumsfolie. Vi har diskutert dette, og vi er enige om at aluminiumsfolie og små plastposer selvsagt ikke er ideelt. Da er det nok mer miljøvennlig med matbokser som brukes om igjen, men husk å tenke vekt, barna skal bære sekkene selv...

Vi skal bestille noen aktivitetshefter på LOOP som omhandler miljøarbeid i praksis. Vi vil ha fokus på miljøarbeid hele året, det er ikke et prosjekt som blir ferdig. Vi må hele tiden evaluere arbeidet og hjelpe hverandre til å bli flinke miljøagenter, både barn og voksne.

Hvis dere foreldre har flere forslag tar vi imot med takk.